مقایسه رنگ روغنی با انواع اکریلیک
به گزارش سهندبلاگ، رنگ ها کاربرد ویژه ای در صنعت ساختمان سازی دارند و در انواع مختلف با طیف های متنوع مورد استفاده قرار می گیرند. هنگام بازسازی و تعمیر یک فضا راهکارهای بسکمک قابل اجرا هستند از جمله برداشتن دیوار، تغییر مکان قرارگیری پنجره ها، کناف کاری سقف، تغییر کفپوش، دیوارپوش و … . اگر در یک ساختمان امکان اعمال این تغییرات وجود داشته باشد صاحب خانه بسیار خوش شانس است اما در صورت عدم ایجاد چنین تغییراتی می توان از ترفند رنگ آمیزی برای تغییر و تحول اساسی استفاده نمود. رنگ آمیزی و حقه های بصری تغییر شگرفی در فضا ایجاد می نمایند و از نظر روانشناسی نیز اثرگذار هستند. رنگ شکل ظاهری فضا و معماری آن را را بر هم زده و آن را به گونه ای متفاوت به نمایش می گذارد. رنگ ها در طیف های روشن تا تیره هم در دکوراسیون داخلی و هم در نمای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند و از قابلیت های ویژه برخوردار هستند. دنیایی که در آن زندگی می کنیم متشکل از هزاران رنگ با توناژهای متفاوت است. هر کدام از این رنگ ها از مواد مختلف تشکیل شده اند و با توجه به خصوصیات و ویژگی های خود کاربرد متفاوتی دارند. برای دستیابی به زیبایی بصری، تاثیر محیطی خوب و کارکرد مناسب آشنایی با رنگ ها اهمیت ویژه ای دارد. در نوشته های پیشین ما به معرفی انواع رنگ پرداخته شد که از بین آنها رنگ های روغنی و رنگ های اکریلیک جزء پر مصرف ترین رنگ های ساختمانی به شمار می آیند. هم اکنون در این نوشته قصد داریم شما را با ویژگی ها و تفاوت های بین این دو رنگ آشنا نمائیم. اطلاع از خصوصیات این دو رنگ شما را در انتخاب رنگ مناسب برای رنگ آمیزی ساختمان کمک می کند. با ما همراه باشید.
رنگ روغنی
رنگ روغنی یکی از رنگ های رایج است که برای رنگ آمیزی سطوح مختلف از جمله سقف و دیوارها مورد استفاده قرار می گیرد. روغنی که در این رنگ ها به کار رفته اصولاً از بذر گیاه کتان بدست می آید. این روغن با مواد رنگی مخلوط شده و رنگ روغنی پدیدار می گردد. رنگ های روغنی در دو نوع مات و براق در بازار موجود هستند و برای مصارف گوناگون به کار می فرایند. رنگ های روغنی براق در مقایسه با رنگ های مات دوام و مقاومت بالاتری دارند از این رو برای رنگ آمیزی درب های منزل و سطوحی که در معرض تابش آفتاب قرار دارند استفاده می شوند. در مقابل رنگ های مات بیشتر در داخل ساختمان برای سطوح گچی و سطوحی که زیرسازی آنها کمی ایراد دارد کاربرد دارند. رنگ های روغنی جلوه ای شفاف و زیبا به سطوح می بخشند و در صورت ایجاد لکه بر روی آنها به راحتی می توان آن را پاک نمود. این رنگ به علت استفاده از مواد شیمیایی در فراوری آن دارای بوی آزار دهنده است و خشک شدن آن احتیاج به زمان دارد.
رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک از جمله رنگ هایی است که تنوع طیف های آن بی نظیر و بسیار گسترده است. این رنگ غلظت بالایی دارد و از انعطاف پذیری بالایی برخوردار می باشد. با استفاده از رنگ اکریلیک می توان در سطح بافت ایجاد کرد و زیبایی بی نظیری به آن بخشید. حلال این رنگ آب است و به راحتی بر سطح خشک می گردد. رنگ های اکریلیک در برابر نفوذ آب بسیار مقاوم هستند از این رو برای رنگ آمیزی نمای ساختمان نیز کاربرد دارند. در حال حاضر قابلیت هایی نظیر انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر نفوذ آب، عدم ترک خوردگی، عمر طولانی و قابلیت شستشو این رنگ را به جایگزینی مناسب برای رنگ های روغنی تبدیل نموده است. رنگ اکریلیک را می توان بر روی تمام سطوح اجرا نمود از جمله دیوارهای آجری، سیمانی، گچی، سقف کناف و … . رنگ اکریلیک فاقد مواد مضر و بو می باشد و هیچ عارضه ای نه برای محیط زیست و نه برای انسان ایجاد نمی کند.
تفاوت رنگ روغنی با رنگ اکریلیک
- تینر یا نفت به عنوان حلال رنگ های روغنی استفاده می گردد اما آب حلال رنگ اکریلیک است.
- رنگ های روغنی به علت ترکیبات شیمیایی به کار رفته در آنها دارای بو هستند اما رنگ های اکریلیک فاقد بو می باشند. رنگ های روغنی به دلیل داشتن بو و دیر خشک شدن موجب آزار اطرافیان می شوند.
- مدت زمانی که صرف خشک شدن رنگ های روغنی می گردد طولانی تر از رنگ های اکریلیک است. رنگ اکریلیک به سرعت خشک می گردد و می توان روی آن لایه های دیگر زد.
- رنگ اکریلیک فاقد مواد شیمیایی است و سازگار با محیط زیست می باشد، از این رو سلامتی انسان را به مخاطره نمی اندازد اما رنگ روغنی در طولانی مدت فراوری سرب نموده و منجر به بیماری می گردد.
- رنگ اکریلیک در آب حل می گردد از این رو برای پوشش سطوح فلزی و چوبی ساختمان مناسب نمی باشد.
- رنگ های اکریلیک در طیف وسیعی از رنگ ها فراوری می شوند که این تنوع رنگ در مقایسه با رنگ های روغنی بیشتر است.
- قلم موی رنگ روغنی به راحتی با آب تمیز نمی گردد و باید از حلال هایی نظیر تینر برای تمیز کردن و شستن قلمو استفاده نمود. در مقابل رنگ اکریلیک حلال در آب است و قلموی آغشته به این رنگ را می توان راحت شستشو داد.
- رنگ اکریلیک وقتی خشک می گردد تیره تر می گردد، از این رو هنگام استفاده از این رنگ ها باید دقت کرد رنگی که کمی روشن تر است انتخاب گردد تا پس از خشک شدن بسیار تیره نگردد. اما رنگ های روغنی قبل و بعد از خشک شدن همان رنگ اولیه را دارند و تیره نمی شوند.
- وقتی رنگ اکریلیک خشک شد، دیگر نمی توان آن را تغییر داد اما رنگ روغنی را می توان با استفاده از مدیوم ها تغییر داد.
- رنگ روغنی بعد از آماده سازی سطح و زیرکاری مناسب اجرا می گردد اما رنگ اکریلیک به طور مستقیم روی سطوح قابل استفاده است.
- شفافیت و براقی رنگ های روغنی در برابر رنگ های اکریلیک بیشتر است.
- لکه هایی که بر روی دیوارهای رنگ روغن ایجاد می شوند راحت تر از دیوارهای رنگ اکریلیکی پاک می شوند.
منبع: ساختمانچیbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا