وقتی راه شکم بسته می گردد...

به گزارش سهندبلاگ، خبرنگاران: اگر شکم خوب کار نکند و یبوست سراغتان بیاید، نه تنها باید منتظر درد شکم و بی اشتهایی ناشی از آن باشید بلکه باید به مرور نگران وضعیت پوست و خلق و خویتان هم شوید. باقی ماندن مواد زائد در روده ها و جذب اخلاط سمی از دیواره روده ها کم کم کار دست تان می دهد. همه این ها دست به دست هم می دهند تا به فکر چاره باشید. پس سراغ ساده ترین و درست ترین روش ها می روید.

وقتی راه شکم بسته می گردد...

یکی از راه چاره هایی که همه به هم معرفی می نمایند، خوردن مسهل های دارویی است؛ قرص ها و شربت هایی که این روز ها خیلی از افراد برای درمان یبوست از آن استفاده می نمایند. اما آیا خوردن این دارو ها بدون نسخه عوارض ندارد؟ آیا می توان برای اجابت مزاج هر روز از این دارو ها استفاده کرد؟ دکتر سعید صانعی، مشاور گیاه درمانی برای درمان یبوست راه چاره هایی را از دیدگاه طب سنتی پیشنهاد می نماید تا شکم تان بهتر راه بیفتد همچنین شرح می دهد خوردن دارو های مسهل به صورت خودسرانه چه عواقب و پیامد هایی به همراه دارد.

یبوست از دیدگاه طب سنتی

یبوست بیماری است که تعریف های متعددی از آن می گردد، با این حال در طب پزشکی رایج، پزشکان معتقدند فردی که اجابت مزاجش بیشتر از دو روز طول بکشد، مبتلا به یبوست شده است، اما در طب سنتی، به ازای هر وعده غذایی اصلی که فرد میل می نماید، یک بار باید اجابت مزاج داشته باشد. همچنین اگر فردی یک وعده غذایی کامل و پرحجمی بخورد باید دو بار شکمش کار کند، در غیر این صورت فرد مبتلا به مشکل یبوست شده است.

چرا یبوست سراغ مان می آید؟

یبوست به دلایل مختلفی به وجود می آید، یکی از علت های آن خشکی مزاج است. علت دیگر عدم ترشح صفرا به داخل روده است، چرا که اگر صفرا در داخل روده به درستی ترشح نگردد حالت صابونی ایجاد نمی گردد، اما زمانی صفرا به درستی ترشح نمی گردد که جداره مجاری صفراوی رسوب گرفته باشد، در نتیجه صفرا به خوبی ترشح نمی گردد.

همچنین افرادی که در طول روز مایعات کم مصرف می نمایند و غذا های فیبردار، در وعده های غذایی شان نیست، بیشتر دچار این مشکل یعنی اختلال در اجابت مزاج می شوند. کمبود مصرف فیبر و مایعات باعث می گردد حجم دفع مدفوع در شخص کمتر اتفاق بیفتد و، چون حجم دفع در این افراد کم می گردد، جداره روده کمتر تحریک شده و حرکات دودی خود را نمی تواند به درستی انجام دهد؛ به همین دلیل مدت ماندگاری مواد دفعی در روده ها طولانی می گردد.

چطور یبوست را شناسایی کنیم؟

اجابت مزاج درست زمانی است که فرد بعد از اجابت احساس سبکی داشته و کاملا مواد دفعی از بدنش خارج شده باشد. در غیر این صورت حتی اگر فردی روزانه بین دو تا سه بار اجابت مزاج داشته باشد، اما هنوز احساس کند که تخلیه به طور کامل انجام نشده است، باید بگوییم که این فرد دچار فلج یا کم کاری انتهای روده است؛ به همین دلیل به مشکل یبوست دچار می گردد.

چگونه از شر یبوست خلاص شویم؟

برای درمان یبوست دو دسته داروی گیاهی وجود دارد؛ دسته اول دارو های ملین هستند. نقش این دارو ها به این صورت است که مدفوع را نرم و شل می نمایند. دسته دیگر دارو های مسهل هستند. مسهل ها دارو هایی هستند که حرکات دودی روده را افزایش می دهند، برای همین مانع جذب آب مدفوع می شوند؛ در نتیجه بیمار دچار اسهال می گردد. در بعضی مواقع مدفوع نرم شده و به راحتی دفع می گردد.

چرا غذا های فیبردار بخوریم؟

ملین ها دارو و غذا هایی هستندکه فیبر زیاد دارند، فیبر ها دو کار عمده انجام می دهند؛ اول اینکه می توانند آب را در خودشان حفظ نمایند و دوم اینکه باعث می شوند صفرایی که قبلا ترشح شده مجددا جذب نگردد (صفرای ترشح شده از کبد وقتی به انتهای روده کوچک می رسد، جذب می گردد)؛ چراکه این صفرا به دلیل خاصیت صابونی که دارد باعث اجابت مزاج آسان در فرد می گردد.

دارو های ملین در طب سنتی

گل ختمی، گل نیلوفر، گل محمدی، گل پنیرک، کتیرا و به دانه جزء دارو های میلن هستند.

گل ختمی و پنیرک جزء گل های لعاب دار هستند، برای همین به درمان یبوست یاری می نمایند. توصیه می گردد یک چنگه از این گل ها را در آب جوش بریزید و بگذارید به مدت 10 دقیقه تا یک ربع دم بکشد، سپس آب صاف شده را بنوشید.

گل نیلوفر، گل ختمی، گل محمدی و گل پنیرک را به همراه شکر سرخ و ترنجبین مخلوط کنید. سپس این ترکیب را یا در آب جوش یا در عرق کاسنی به مدت 12 ساعت بگذارید تا خیس بخورد و بعد از مدت گفته شده آن را میل کنید.

لعاب دار ها را دست کم نگیرید!

دارو های گیاهی و موادغذایی که لعاب دارند می توانند برای درمان یبوست مفید باشند چرا که آب را در خود نگه می دارند و پس نمی دهند. کتیرا، تخم بالنگو، تخم قدومه شیرازی، تخم ریحان یا همان تخم شربتی، به دانه، آلو به خصوص آلو بخارا، اسفناج، ترنجبین و... دارو های لعاب داری هستند که دسترسی به آن ها آسان است.

همه موارد گفته شده را می توان هم خود گیاه، هم دانه و هم لعابش را میل کرد. البته غیر از تخم به دانه که به دلیل داشتن سیا نور توصیه می گردد که خودش به تنهایی مصرف نگردد، به همین دلیل باید لعابش را بخورید. مواد نام برده شده برای افرادی که مدفوع سفت و خشکی دارند، می توانند مفید باشند.

غذای لعاب دار فراموش نگردد!

دارو هایی که خاصیت گرمی دارند مثل میخک، زیره، زنجبیل، فلفل سیاه هندی و... به دلیل حرارتی که دارند، باعث می شوند آب مدفوع بخار و زودتر خشک گردد؛ برای همین شخص دچار یبوست می گردد. توصیه می گردد افرادی که از ادویه های گرم استفاده می نمایند درکنار مصرف آن ها از غذا های لعاب دار هم استفاده نمایند، چراکه این لعاب دار بودن مانع از خشک شدن مدفوع می گردد.

دارو های ملین طبیعی

انواع گیاهان و سبزیجاتی که فیبر دارند مثل کاهو، کرفس، سیب با پوست، خیار با پوست و حتی جویدن کامل دانه های انار همراه با هسته داروی ملین هستند. یکی از دارو های ملین که برای درمان یبوست از آن استفاده می گردد گل قند است. به این صورت که برگ های گل سرخ را در عسل می ریزند و به مدت 40 روز این مخلوط را نگهداری می نمایند و بعد از مدت معین شده داروی گل قند درست می گردد.

فلوس، مجاز برای همه افراد

بعضی ملین ها ممکن است محدودیت سنی داشته باشند، اما تنها داروی گیاهی که برای درمان یبوست محدودیت سنی ندارد، گیاه فلوس است. همه افراد از جمله بچه ها، سالمندان و... می توانند از این دارو البته با مشورت پزشک استفاده نمایند. گیاه فلوس شامل سه بخش است؛ یک بخش مربوط به دانه آن می گردد، بخش دیگر پره و بخش دیگرش عسل فلوس است که البته برای درمان یبوست ما با دو بخش اول یعنی پره و دانه کاری نداریم و فقط از عسل آن استفاده می کنیم.

به این نحو که فلوس را در یک لیوان آب جوش بریزید و بعد از 15 الی 20 دقیقه محلول را هم بزنید تا پره و دانه از عسل جدا شوند، سپس محلول را از صافی رد کنید تا مایع اصلی یعنی مخلوط عسل و آب باقی بماند. البته با توجه به سن و شدت یبوست معین می گردد که چه مقدار از این آب را بیمار بنوشد.

زیاده روی نکنید

در مسهل ها می توان به یکسری از دارو ها مثل برگ سنا اشاره نمود. برگ سنا متاسفانه مدتی است که بدون هیچ اصول خاصی مورد مصرف قرار می گیرد و حتی بعضی ها در استفاده از آن افراط می نمایند. بهتر است بدانید که مسهل ها اگر به اندازه و به درستی مورد استفاده قرار نگیرند، با خود عوارضی را به همراه دارند. اولین مشکل استفاده نابجا از مسهل ها، از بین رفتن پرز های روده است، چرا که مسهل ها به دلیل حرکات شدیدی که در روده ایجاد می نمایند باعث می شوند پرز های روده بر اثر سیلاب مسهل ها شسته و پاک شوند.

پرز ها باعث جذب املاح و مواد مفیدی در بدن می شوند و اگر ازبین بروند یا کوتاه شوند، دیگر مواد مفید ازجمله پتاسیم جذب بدن نمی گردد. اگر پتاسیم جذب بدن نگردد و اگر فرد دوباره از مسهل ها استفاده کند دچار سستی، بی حالی و ضعف می گردد. برای همین توصیه می گردد مسهل ها با تجویز پزشک مصرف شوند.

مصرف روغن کرچک ممنوع

روغن کرچک جزء دارو های مسهل قرار می گیرد. دارو های مسهل ازجمله سنا و روغن کرچک یکی دیگر از عوارضی که دارند صفرا، سودا و بلغم را دفع می نمایند چراکه جزء مسهل های سه گانه هستند. برای همین هیچ کسی نباید از این دارو ها به صورت خودسرانه مصرف کند. همچنین آلوئه ورا یا صبرزرد، اسفرزه و تخم کتان هم جزء دارو های مسهل هستند. تخم کتان را می کوبند و با آب مخلوط می نمایند، لعابی که از این مخلوط به دست می آید را به عنوان داروی مسهل میل می نمایند.

درمان یبوست با انگور

انگور جزء میوه هایی است که اگر زیاد مصرف گردد، می تواند به عنوان یک داروی مسهل از آن یاد کرد. همچنین نوشیدن آب انگور تازه هر روز صبح می تواند خاصیت ملینی داشته باشد.

dorezamin.com: دور زمین: سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده!

منبع: برترین ها
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: sahandblog.ir شناسه مطلب: 3581

به "وقتی راه شکم بسته می گردد..." امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وقتی راه شکم بسته می گردد..."

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید