خبرنگاران میراث دار تخت جمشید، بی بهره از مواهب میراث جهانی
به گزارش سهندبلاگ، شیراز-خبرنگاران-اهالی مرودشت با وجودی که سالیان درازی است از یادمان های تاریخی ایران باستان میراث داری می کنند اما هیچ نفع اقتصادی از آن نداشته و تنها عایدی شان ازدحام،ترافیک و شلوغی در روزهای اوج سفر است.
تخت جمشید ،نقش رستم و نقش رجب به همراه 300 اثر ثبت ملی و 7 منطقه نمونه جهانگردی در جغرافیای شهرستان مرودشت جای گرفته اما اهالی این منطقه کمترین بهره مالی را از این میراث غنی دارند.
نبود هتل و زیرساختهای مناسب صنعت جهانگردی مانع اصلی سدراه بهره مندی مالی ساکنان این خطه از وجود این ظرفیت غنی تاریخی است و طی سالیان گذشته با وجود اینکه سالانه مرودشت میزبان میلیون ها جهانگرد داخلی و خارجی است اما جهانگردی کمترین نقش در توسعه منطقه داشته است.
با وجود بخش اعظم میراث بجامانده از ایران باستان در این منطقه اما هنوز کشاورزی است که حرف اول را در اقتصاد و معیشت اهالی این شهرستان می زند.
کمتر جهانگرد خارجی است که به ایران سفر کند اما تمایلی به بازدید از تخت جمشید و یادمان های به یادگارمانده از ایران باستان در شهرستان مرودشت نداشته باشد.
در شرایط عادی غیرکرونایی، روزانه هزاران جهانگرد از آثار تاریخی و باستانی این شهرستان بازدید می کنند،بازدیدی چندساعته که هیچ عایدی مالی برای اهالی در پی ندارد زیرا به دلیل نبود زیرساخت کافی و مناسب جهانگردان ترجیح می دهند یا به شیراز رفته و یا در استان های دیگر اقامت کرده و یا خریدهای خود را انجام دهند.
شلوغی و ازدحام تنها عایدی میراث داران دروازه ملل
کننده مردم مرودشت ،پاسارگاد و ارسنجان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران گفت: بهره مالی مردم این منطقه از میراث غنی باستانی و جهانگردی تنها شلوغی،ازدحام و ترافیک است.
جلال رشیدی اضافه کرد: دلیل این موضوع عدم وجود زیرساخت مورد نیاز در این شهرستان است.
وی ادامه داد: جای تعجب است که در شهرستان های مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان هنوز یک هتل پنج ستاره با امکانات مدنظر جهانگردان خارجی وجود ندارد.
کننده مردم مرودشت ،پاسارگاد و ارسنجان در مجلس شورای اسلامی بیان نمود: موضوع جالبتر این است که اجازه تاسیس هتل در این منطقه نیز داده نمی شود و یا اگر این کار هم صورت گرفته مجوز برای افرادی صادر شده است که ظرفیت مالی و توانایی کافی برای انجام این کار را ندارند.
وی معتقد است که جهانگردان داخلی و خارجی تا مجاور مجموعه های جهانی این منطقه با خودرو تردد کرده و بعد از بازدید برای اقامت به سمت شیراز و یا استان های مجاور حرکت می کند و در بیشتر موارد جهانگردان داخلی و خارجی در سطح شهرهای مرودشت و پاسارگاد حضور پیدا نمی کنند و یا اقامتی در این منطقه ندارند.
رشیدی با بیان اینکه درآمد اصلی حاصل از صنعت جهانگردی در جهان در پی اقامت و خرید کردن جهانگردان در مناطق مختلف حاصل می شود گفت: خرید بلیت برای بازدید از اماکن جهانگردی و پارکینگ کمتر از 10 درصد هزینه های جهانگردی را شامل می شود و بخش عمده درآمد حاصل از جهانگردی در پی اقامت و خرید سوغاتی و ... حاصل می شود که متاسفانه شهرستان مرودشت و پاسارگاد که میراث غنی ایران باستان را در خود جای داده اند از این ظرفیت مالی بی بهره اند.
درآمد حاصل از بلیت فروشی هم به جیب مرودشت نمی رود
وی بیان نمود: هزینه خرید بلیت که توسط جهانگردان برای بازدید از میراث باستانی این منطقه پرداخت می شود نیز صرف این شهرستان ها نمی شود و مستقیم به خزانه دولت واریز می شود.
جهانگرد باید راغب به ماندن شود
کننده مردم مرودشت ،پاسارگاد و ارسنجان در مجلس شورای اسلامی گفت: برنامه ریزی های صورت گرفته در راستای آوردن جهانگردان داخلی و خارجی به داخل شهر مرودشت و اسکان آنها در این منطقه است که در این جهت تاسیس هتل ،موزه و ایجاد ظرفیت های جدید جهانگردی و زیرساخت آن بسیار با اهمیت خواهد بود.
وی اضافه کرد: محدوده میراث باستانی تخت جمشید و پاسارگاد باید بهسازی شود و زیربنای آن بگونه ای آماده شود که مشاغل مرتبط و عرضه صنایع دستی بومی نیز رشد و رونق پیدا کند.
جهانگردان پیاده شوند
رشیدی در ادامه بیان نمود: نباید اجازه داد جهانگردان تا فاصله چندمتری میراث باستانی این منطقه با خودرو اجازه تردد داشته باشند و حداقل باید فضای یک تا 2 کیلومتری در این محدوده آزادسازی شود که جهانگردان مجبور به طی مسافتی بصورت پیاده برای دستیابی به این اماکن باشند که در این جهت نیز مجتمع های تجاری و عرضه کننده محصولات بومی و صنایع دستی ایجاد شود.
وی بر لزوم اقامت جهانگردان در این منطقه تاکید و اضافه کرد: به همین دلیل باید مراکز اقامتی مناسب و اقامتگاه های بوم گردی در شهرستان مرودشت تقویت و گسترش یابد.
کننده مردم مرودشت ،پاسارگاد و ارسنجان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اقدامات و پیگیری های لازم در راستای بهرمندی مالی اهالی مرودشت و پاسارگاد از میراث داری ایران باستان نیز در سطح وزارت میراث فرهنگی،جهانگردی و صنایع دستی پیگیری خواهد شد.
فعالیت مالی در حریم،آری یا خیر؟
وی در بخش دیگر سخنان خود به توسعه خدمات مورد نیاز رونق جهانگردی این منطقه اشاره کرد و گفت: رایزنی هایی در راستای ارایه تسهیلات خوداشتغالی به اهالی و فعالان مالی صورت گرفته اما ایراد اساسی که در این راستا وجود دارد تعریف حریم های پیرامونی میراث جهانی است که اجازه هیچگونه فعالیتی در این حریم ها داده نمی شود.
رشیدی توضیح داد: می توان از برند تخت جمشید برای برگزاری مسابقات بین المللی و رویدادهای جهانی استفاده کرد که متاسفانه این موارد تا به امروز مغفول مانده است.
وی از اسب سواری بعنوان ورزشی بومی در شهرستان مرودشت که قابلیت جذب جهانگرد دارد یاد کرد و گفت: در حال حاضر مسابقات اسب سواری در این منطقه بدون ساماندهی و انسجام و برنامه ریزی هرساله برگزار می شود که اگر این مساله با تبلیغات و برنامه ریزی باشد می تواند بعنوان رویدادی جهانگردی از آن یاد کرد.
هتل نیست اما بوم گردی هست
از سوی دیگر، رییس اداره میراث فرهنگی،جهانگردی و صنایع دستی شهرستان مرودشت معتقد است که در سالهای اخیر فعالیت های زیادی در راستای ایجاد واحدهای اقامتی بوم گردی در جهتهای جهانگردی مرودشت صورت گرفته است.
بهمن مردانی در این باره گفت: در دو سال گذشته در حوزه اقامتی و به خصوص توسعه بوم گردی ها تلاشهای خوبی در سطح این شهرستان صورت گرفته است.
مردانی اضافه کرد: 25 اقامتگاه بوم گردی طی سالهای اخیر در سطح مرودشت تاسیس شده که این مساله ظرفیتی خوب برای اسکان جهانگردان داخلی و خارجی در سطح این شهرستان محسوب می شود.
وی ادامه داد: هتل داریوش در جهت تخت جمشید نیز از یکسال گذشته با ظرفیت 250 تخت توسط ارتش در حال بازسازی است که این مجموعه سه ستاره است و پیش بینی می شود تا یکسال آینده به بهره برداری برسد که با افتتاح آن ظرفیت خوبی به واحدهای اقامتی شهرستان اضافه کرده خواهد شد.
رییس اداره میراث فرهنگی جهانگردی و صنایع دستی شهرستان مرودشت بیان نمود: به جز واحدهای اقامتی موجود حدود 15 واحد بوم گردی نیز دراین شهرستان در حال ساخت است که پیش بینی می شود تا انتها سال جاری این تعداد واحد اقامتی نیز به بهره برداری برسد.
وی توضیح داد: در راستای بهره مندی جهانگردان از واحدهای اقامتی بوم گردی تلاش شده که این مجموعه ها در جهت جاذبه های جهانگردی اعم از طبیعی و میراثی ایجاد شود.
وی در ادامه بیان نمود: مجوز ساخت هتلی پنج ستاره در 6 طبقه در جاده منتهی به تخت جمشید صادر شده که با تاسیس این مجموعه که تا 1 ماه آینده عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد 350 تخت اقامتی به ظرفیت مرودشت اضافه می شود.
ساخت و ساز در حریم ممنوع است
مردانی در بخش دیگر سخنان خود گفت: براساس مقررات بین المللی اجازه هیچگونه ساخت و ساز در حریم درجه یک میراث جهانی داده نمی شود و با توجه به وجود 3 هتل در محور منتهی به تخت جمشید دیگر نیازی به تاسیس و یا ساخت مجموعه اقامتی جدید در این محل وجود ندارد.
او در بخش دیگر سخنان خود بیان نمود: بطور میانگین سالانه حدود یک میلیون و 200 هزار نفر جهانگرد داخلی و حدود 500 هزار جهانگرد خارجی از میراث جهانی و آثار باستانی و تاریخی شهرستان مرودشت بازدید می کنند.
وی گفت: در ایام نوروز بصورت روزانه حدود 70 هزار جهانگرد از اماکن تاریخی و باستانی این شهرستان بازدید می کنند که اغلب نیز جهانگردان داخلی هستند و جهانگردان خارجی نیز عمدتا در فروردین ،اردیبهشت تا نیمه خرداد و همچنین مهر و آبان و آذر از این مجموعه بازدید می کنند.
رییس اداره میراث فرهنگی جهانگردی و صنایع دستی شهرستان مردشت گفت: 300 اثر ثبت ملی شده و هفت منطقه نمونه جهانگردی در سطح این شهرستان وجود دارد و همچنین یک اثر ممتاز ثبت جهانی شامل مجموعه تخت جمشید در مرودشت قرار گرفته است.
نوید جهانی شدن نقش رستم
وی ادامه داد: پرونده مجموعه نقش رستم نیز برای ثبت در فهرست میراث جهانی ارسال شده است و پیش بینی می شود که تا انتها سال جاری نقش رستم نیز در فهرست جهانی ثبت شود.
مردانی در ادامه به تعریف رویدادهای جهانگردی در این شهرستان اشاره کرد و گفت: جشنواره های بومی محلی و رویداد جهانگردی سلامت ،گردو و انار فاروق هر ساله در سطح این شهرستان به مدت هفت روز برگزار می شود که در رونق اقتصاد محلی بسیار موثر بوده است.
اسب اصیل ایرانی، ظرفیتی برای جهانگردی مرودشت
وی اضافه کرد: سالانه 2 رویداد جهانگردی در حوزه اسب اصیل ایرانی در شهرستان مرودشت برگزار می شود اما متاسفانه هنوز باشگاه استانداردی در این خصوص در مرودشت وجود ندارد و همچنین همتی جمعی نیاز است که این رویداد به سطحی ارتقا یابد که باعث جذب جهانگرد شود.
رییس اداره میراث فرهنگی جهانگردی و صنایع دستی شهرستان مردشت گفت: ظرفیت های جهانگردی این شهرستان بسیار زیاد است و در حالی که مشکلاتی ناشی از عدم وجود زیرساخت کافی در حوزه اقامتی مرودشت از سالیان گذشته وجود داشته اما طی سال های اخیر تلاش شده تا حدودی این کمبودها با تاسیس واحدهای اقامتی رفع شود و قطعا هنوز تا نقطه ایده آل در این بخش فاصله زیادی وجود دارد.
مردانی گفت : در حال حاضر حدود یک هزار تخت اقامتی شامل هتل،هتل آپارتمان،مهمانپذیر و واحد بوم گردی در سطح این شهرستان فعال است.
شهرستان مرودشت در فاصله 45 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.
منبع: ایرنا