چرا مقصران پرونده قرارداد ویلموتس محاکمه نمی شوند؟
به گزارش سهندبلاگ، رونمایی از ابعاد جدید قرارداد فدراسیون فوتبال تحت ریاست مهدی تاج و اعضای هیات رییسه اش با مارک ویلموتس بلژیکی، بیش از هر زمان دیگری خلاء دخالت نهادهای نظارتی، بازرسی و اطلاعاتی را آشکار نموده است.
به گزارش خبرنگاران، رونمایی از جزییات قرارداد فدراسیون فوتبال ایران با مارک ویلموتس بلژیکی به وسیله یک برنامه تلویزیونی نه تنها همه کارشناسان، اهالی فوتبال و مخاطبان را شوکه نموده بلکه به خوبی ابعاد جدیدی از یک پرونده اقتصادی سنگین و شبهه برانگیز را آشکار ساخته و بیش از هر زمان دیگری از مسئولان نهادهای بازرسی، امنیتی و اطلاعاتی انتظار می رود که به طور جدی نسبت به ابهامات این قرارداد ورود نموده و با خاطیان و تمامی افرادی که بیت المال را در چاه ریخته اند برخورد نمایند.
خلاء ورود نهادهای نظارتی در قرارداد ویلموتس
بر اساس قیمت روز، قرارداد فدراسیون فوتبال ایران با مارک ویلموتس معادل 150 میلیارد تومان و بدون احتساب اقتصادیات، پاداش ها و دیگر مزایایی است که از سوی فدراسیون تحت ریاست مهدی تاج و هیات رییسه اش به این سرمربی بلژیکی هدیه شده است؛ قراردادی که با گذشت زمان معین شد هیچ آورده فنی برای فوتبال ایران نداشته و صرفا به تلف شدن منابع اقتصادی و ارزی کشور و خسارت به بیت المال ختم شده است.
نکته تاسف بار و قابل تامل اینکه مبلغ پرداختی از قرارداد ویلموتس تا به امروز به طور مستقیم حق الناس بوده و از جیب کارگران و بیمه شدگان تامین اجتماعی پرداخت شده، چراکه 2 میلیون یوروی واریز شده به حساب این سرمربی بلژیکی به صورت استقراض از شرکت های تابعه شستا (شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی) انجام شده است.
سوال اساسی در خصوص قرارداد فدراسیون فوتبال تحت ریاست مهدی تاج با مارک ویلموتس بلژیکی این است که آیا نباید مدیران این چنینی که با مدیریت ناصحیح به صورت مستقیم به بیت المال و حق الناس دست اندازی نموده و میلیاردها تومان از سرمایه مردم را به باد می دهند برخورد کرد؟
آیا در هر مقطع زمانی یک فرد و یا مجموعه ای از افراد می توانند با تصمیمات غلط منابع اقتصادی و ارزی کشور را آن هم در برهه ای که فشار تحریم بخش های مختلف اقتصاد ایران را به چالش جدی کشیده است هدر دهند و هیچ نهاد نظارتی و بازرسی هم نسبت به عملکرد آن ها واکنش نشان ندهد و پاسخ گوی هیچکس نباشند؟
چرا از جیب بیت المال و حق الناس؟
در ماده یک اساسنامه فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران (1390)، آمده است: فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران که در این اساسنامه فدراسیون نامیده می گردد، یک نهاد غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی است که بر اساس مشی و اصولی ورزشی معین شده به موجب منشور المپیک با مراعات شئون اسلامی و منافع ملی و به عنوان بالاترین مرجع ذی صالح در رشته های ورزشی فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی تشکیل شده و در چارچوب این اساسنامه، با هماهنگی وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک و رعایت قوانین و مقررات مربوطه فعالیت می نماید و برای مدت زمان نامحدودی تشکیل شده است.
حال سوال اصلی این است که ضرر و زیان هنگفت اقتصادی مربوط به قرارداد مارک ویلموتس در دوران مدیریت مهدی تاج که طبق اساسنامه فدراسیون فوتبال که یک نهاد غیردولتی تلقی شده باید از جیب چه فرد یا نهادی پرداخت گردد؟
آیا نباید خسارات اقتصادی، اجتماعی، ورزشی و روانی ناشی از یک عمل مدیریتی نامناسب برآورد شده و مقام عالی مربوطه به همراه تمامی افراد دخیل همچون هیئت رییسه که از قرارداد مذکور آگاه بوده و امضای آن ها نیز در قرارداد وجود دارد در این رابطه بازخواست شوند؟
موضوع کلیدی اینجاست که اگر مدیر یک شرکت خصوصی دست به اقدام یا تصمیمی نادرست بگیرد، صفر تا صد تبعات اقتصادی ناشی از این تصمیم گریبان او و شرکتش را گرفته و در این رابطه پاسخگوست. در خصوص فدراسیون فوتبال اما رییس این فدراسیون از سوی مجمع انتخاباتی برگزیده شد و تبعات ملی ناشی از شکست در قرارداد مارک ویلموتس نیز باید از جیب فدراسیون فوتبال پرداخت گردد با این تفاوت که در خصوص این قرارداد پر حرف و حدیث که برای فوتبال ایران هیچ دستاوردی جز تبعات اقتصادی، ورزشی و اجتماعی به همراه نداشته دو نکته قابل اشاره است؛ ابتدا اینکه رقم 2 میلیون یورویی از محل درآمدها و منابع اقتصادی فدراسیون فوتبال پرداخت نشده است و در صورت موفقیت این سرمربی بلژیکی فدراسیون فوتبال باید غرامت شش میلیون یورویی دیگری را نیز به آن افزود.
نکته دوم اما به تصمیم فدراسیون فوتبال و به ویژه نقش اصلی رییس سابق این فدراسیون یعنی مهدی تاج در عقد قرارداد با مارک ویلموتس است، اینکه آیا مسئولان نهادهایی نظیر فدراسیون فوتبال از مصونیت برخوردار هستند و اگر تصمیمات غلطی بگیرند که تبعات اقتصادی هنگفتی را نیز به همراه داشته باشد چرا نمی توان بر اساس هیچ قانونی آن ها را به پاسخگویی ملزم کرد؟
قرارداد سر به فلک کشیده فدراسیون فوتبال تاج با ویلموتس
در قرارداد اقتصادی مارک ویلموتس و فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران آمده است که این سرمربی بلژیکی باید در سه ماهه اول 562 هزار یورو دریافت کند، پس از آن به مدت یک سال و هر سه ماه یک بار این مبلغ را اخذ کند که در مجموع رقمی معادل 2 میلیون و 248 هزار یورو در سال خواهد شد.
در بند یک قرارداد فی مابین آمده است که فدراسیون متعهد به پرداخت 2 میلیون و 248 هزار یورو در سال را از تاریخ 2 ژوئن 2019 به مدت یک سال پرداخت کند و مبلغ 7 میلیون و 875 هزار یورو را تا تاریخ یک ژوئن 2022 برای مدت کل قرارداد به ویلموتس بپردازد.
در بند 2 از تعهدات فدراسیون فوتبال اعلام شده است: حقوق سرمربی در سال اول باید در چهار قسط 25 درصدی و در تاریخ های 2 ژوئن، یک سپتامبر و یک دسامبر 2019 و همچنین یک مارس 2020 به مبلغ هر قسط 562 هزار و 500 یورو باشد و در سال های دوم و سوم قرارداد با سرمربی نیز باید همانند سال اول باید در چهار قسط پرداختی صورت بگیرد و در سال چهارم در دو قسط 50 درصدی، مبلغ قرارداد پرداخت گردد.
230 میلیون تومان برای برد مقابل کامبوج و هنگ کنگ!
در تبصره یک این بند از قرارداد آمده که علاوه بر حقوق اشاره شده، فدراسیون متعهد می گردد مبالغی را به عنوان پاداش به سرمربی پرداخت نماید؛ یعنی مبلغ 6 هزار یورو بابت هر برد و مبلغ 3 هزار یورو بابت هر تساوی در راه رسیدن به جام جهانی 2022 پرداخت می گردد و مبلغ فوق می بایست قبل از مسابقه بعدی تیم ملی پرداخت گردد! بنابراین با احتساب مبلغ 19 هزار تومان برای هر یورو(قیمت روز بازار آزاد) این سرمربی بلژیکی برای برد تیم ملی فوتبال ایران مقابل تیم های درجه چندم آسیا نظیر هنگ کنک و کامبوج که حتی بدون سرمربی هم مقابل تیم ملی فوتبال ایران شکست می خوردند معادل 115 میلیون تومان برای هر برد پاداش می گیرد، البته اگر تا زمان تسویه حساب وی یورو بیش از 19 هزار تومان نشده باشد!
در تبصره دو این بند نیز آمده است که فدراسیون فوتبال ایران باید 10 درصد از مبالغ دریافتی از فیفا را به سرمربی ایران پرداخت کند!
دیگر عجایب قرارداد ویلموتس!
هرچند بعضی از موارد مندرج در قرارداد مارک ویلموتس با فدراسیون فوتبال ایران مطابق قراردادهای سرمربی های تراز اول جهان است و به طور رایج در قرارداد مربیانی در این سطح مندرج می گردد اما بعضی از مفاد قرارداد فدراسیون فوتبال ایران با این سرمربی بلژیکی همه کارشناسان و اهالی فوتبال را متحیر نموده است اینکه در مدت قرارداد باید بالاترین و بهترین بیمه عمر برای سرمربی تیم ملی فوتبال ایران تهیه و تحویل گردد. و تمام هزینه های مربوط به اقتصادیات دولت ایران، اقتصادیات بر درآمد، بیمه سلامت، ویزا، اجازه کار و تمام اقتصادیات های مبالغ دیگر باید توسط فدراسیون فوتبال ایران پرداخت گردد و فدراسیون باید تمام برگه های پرداختی اقتصادیات را به سرمربی ارائه دهد تا جای هیچ شک و شبهه ای نماند.
سوال اصلی این است که در کدام کشور جهان اقتصادیات یک بازیکن یا سرمربی با قرارداد نجومی از سوی فدراسیون فوتبال آن کشور و یا باشگاه مربوطه پرداخت می گردد که فدراسیون فوتبال ایران در خصوص ویلموتس چنین مسئله ای را نیز پذیرفته است؟
بندشگفت انگیز قرارداد ویلموتس با فدراسیون فوتبال
دیگر بند شگفت انگیز قرارداد مارک ویلموتس هرچند غیرقابل باور اما بر اینگونه است که بر اساس بند 2 و 3 ماده 5 قرارداد فدراسیون فوتبال ایران با مارک ویلموتس تحت عنوان فسخ قرارداد چه فدراسیون به تعهدات خود پایبند نباشد و چه این عدم پایبندی به تعهدات از سوی سرمربی بلژیکی رخ دهد، باید از سوی فدراسیون فوتبال ایران حقوق سه ماه به عنوان خسارت به ویلموتس پرداخت گردد.
در بند 2 ماده 5 آمده است: در صورتی که فدراسیون فوتبال ایران با دلیل موجه و قابل قبول بر اساس قوانین و مقررات فیفا و CAS اقدام به فسخ قرارداد نماید و بتواند این موضوع را ثابت کند، حقوق سه ماه (با یک مبلغ معین) به عنوان خسارت به سرمربی پرداخت خواهد شد! جالب اینکه در بند قبلی این ماده نیز آمده است: در صورتی که سرمربی با دلیل موجه و قابل قبول بر اساس قوانین و مقررات فیفا و CAS اقدام به فسخ قرارداد نماید و بتواند این موضوع را ثابت کند، حقوق سه ماه به وی تعلق خواهد گرفت (با یک مبلغ معین). این بدان معناست که در هر دو صورت، چه فدراسیون فوتبال در پایبندی به تعهدات خود کوتاهی نموده باشد و چه مارک ویلموتس، باید حقوق سه ماه به این مربی بلژیکی از سوی فدراسیون فوتبال ایران پرداخت گردد!
راهی برای فرار نیست آقایان!
آن گونه که معین است امضای تمام اعضای هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال به همراه رییس این فدراسیون پای قرارداد مارک ویلموتس درج شده؛ اعضای هیات رییسه ای که تا به امروز سکوت نموده و خود را در مقام پاسخگویی به ماجرای عجیب و غریب قرارداد این سرمربی بلژیکی نمی بینند، درحالی که از سیر تا پیاز موضوع اطلاع داشته و قرارداد مذکور را نیز امضا نموده اند و مدت ها است که از پاسخگویی به مردم و رسانه ها فراری اند!
سوال پایانی اینکه چرا هیچ نهادی حاضر نیست نسبت به فساد مدیریتی بعضی افراد نابلد در ورزش ورود نموده و خسارت این سوء مدیریت ها را از این افراد مطالبه نمایند؟
منبع: خبرگزاری ایسنا