توزیع آب سدها در گلستان عادلانه است؟
به گزارش سهندبلاگ، خبرنگاران/گلستان جمعی از کشاورزان آق قلایی نسبت به تخصیص نیافتن آب برای اراضی پنبه کاری خود در شبکه سد وشمگیر معترض هستند و نام می کنند که اگر نتوانند مزارع خود را آبیاری کنند، محصولات آنها از بین رفته و با فاجعه روبه رو می شوند.

اعتراضات نسبت به این موضوع در حالی مطرح می شود که طبق اعلام مسئولان شرکت آب منطقه ای، استان گلستان امسال یکی از خشک ترین سال های 50 سال اخیر خود را تجربه می کند و ضمن اینکه با وجود حاکم بودن هر شرایط جوی کمیته ای استانی با حضور نمایندگان آب منطقه ای، جهاد کشاورزی، شیلات، تعاون روستایی، فرمانداری ها، نیروی انتظامی و دادگستری شهرستان های گنبدکاووس، آق قلا و گمیشان وجود دارد که در خصوص مدیریت توزیع آب سدها تصمیم می گیرند.
مدیرعامل آب منطقه ای گلستان در خصوص نحوه توزیع آب سدها در استان به خبرنگاران گفت: بر روی رودخانه گرگانرود به ترتیب از بالادست سدهای بوستان، گلستان و وشمگیر و سد لاستیکی خواجه نفس احداث شده که هر یک با دارا بودن چند هزار هکتار شبکه آبیاری، در کنار اراضی که در حدفاصل سدها قرار دارند، مصرف کننده آب هستند. آب سدها به منظور کشاورزی و پرورش ماهی در اختیار مصرف کنندگان مجاز قرار می گیرد و در صورت استفاده مصرف کنندگان غیرمجاز، در حد امکان تحت پیگرد قرار می گیرند.
سیدمحسن حسینی اظهار داشت: آبی که در سد بوستان به نام اولین سد در بالادست ذخیره می شود، تنها برای شبکه این سد نیست و به همین شکل آب ذخیره شده در سد گلستان و وشمگیر فقط برای شبکه این سدها نیست.
وی گفت: در حال حاضر 40 هزار هکتار اراضی زراعی در شبکه و حدفاصل بین شبکه سدهای استان گلستان وجود دارد که مقدار آب مورد نیاز برای همه این اراضی با در نظر گرفتن آب پایداری سدها، تبخیر و هدر رفت در راستا، 250 میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل آب منطقه ای گلستان شرح داد: از سال 1386، سه کمیته برای برنامه ریزی توزیع آب سدهای بوستان و گلستان، سد وشمگیر و تالاب های نوار مرزی تشکیل شده و در ادامه کمیته استانی هم برای تجمیع تصمیمات این سه کمیته محلی شکل گرفته است. در کمیته استانی برنامه ریزی توزیع آب نمایندگان آب منطقه ای، جهاد کشاورزی، تعاون روستایی، شیلات، دادگستری استان و فرمانداری های گنبدکاووس، آق قلا و گمیشان و مدعوین دیگر حضور دارند.
حسینی افزود: در این کمیته با توجه به حجم آب ذخیره شده در سدها، نوع محصولات کشت شده و آب مورد نیاز برای آنها، تصمیم گیری لازم در خصوص رهاسازی و هدایت و توزیع آب سدها انجام می گیرد.
وی گفت: هرگاه آب سدی به سمت سد دیگری رهاسازی می شود ممکن است کشاورزان در شبکه آن سد نسبت به این امر معترض شوند لذا کمیته برنامه ریزی توزیع آب سدهای استان شکل گرفته تا بهترین تصمیم گرفته شود. هر چند طبیعتاً هر اجماعی بدون اشکال نیست اما تمام تلاش صورت می گیرد تا باوجود خشکسالی یا موضوعات دیگر، بهترین تصمیم گرفته شود.
مدیرعامل آب منطقه ای گلستان اظهار داشت: این روش توزیع آب در استان جواب داده و در بسیاری از سال ها بدون اینکه کمترین مسئله ای به وجود بیاید یا با کمترین مشکل، توزیع آب اجرا شده است.
حسینی گفت: در جلسات فروردین ماه امسال کمیته های توزیع آب سدهای گلستان، بوستان و وشمگیر و هم کمیته توزیع آب استانی سدها، مصوب شد که آب موجود برای آبیاری غلات و کلزای شبکه ها و حاشیه رودخانه ها در نظر گرفته شود و از آنجایی که با توجه به شرایط آبی، انجام کشت های تابستانه با مشکل روبرو خواهد شد، کشاورزان انتظار آبی که وجود ندارد را نداشته باشند و در صورت بارش مناسب و وقوع سیلاب، برای نحوه استفاده از آب جمع آوری شده، در کمیته های مذکور تصمیم گیری خواهد شد. البته در حد آب موجود بخشی از پنبه آبیاری شده و بخشی هم در حال انجام است.
به گزارش خبرنگاران، بر اساس آخرین آمار شرکت آب منطقه ای گلستان در حال حاضر تنها 27 درصد سد بوستان، 12 درصد سد گلستان و 7 درصد سد وشمگیر دارای آب است.
منبع: خبرگزاری ایسناabanhome.com: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت